Jó lenne, ha legkésőbb az általános iskola 4. – 5. osztályában elkezdődne a STEM (science, technology, engineering and mathematics = tudomány, technológia, mérnöktudomány és matematika) vagy magyarul az MTMI (matematikai, természettudományos, műszaki és informatikai) területek megismertetése és az azokhoz szükséges készségek fejlesztése. Nem azért, hogy minden gyerekből programozó legyen, inkább azért, mert ezek a készségek valamint az algoritmikus gondolkodás elsajátítása elengedhetetlenül fontos ennek a nemzedéknek, hogy meg tudjon felelni a következő évek – ahogy szaknyelven mondják az Ipar 4.0 – kihívásainak.
Ahogy a 4 – 7 éveseknek, úgy ennek a korosztálynak, tanáraiknak is számtalan eszköz áll rendelkezésére. Ezen az oldalon, a teljesség igénye nélkül néhány, akár otthoni használatra, tanulásra is alkalmas készletet szeretnék röviden bemutatni.

InO-Bot

Az InO-Bot a Bee-bot és a Blue-bot után a következő lépcső a programozás elsajátításában. Az eszköz a sokak által ismert Scratch-ben vagy Blockly-ban programozható. Az InO-Bot Bluetooth kapcsolaton keresztül csatlakoztatható és kétirányú kommunikációval rendelkezik, így valós időben látható hogyan reagál a robot az utasításokra. A robot több szenzorral rendelkezik: hangérzékelő szenzor, fényszenzor, távolságmérő szenzor, vonalkövető szenzorok. A roboton kialakított foglalatba toll vagy akár sportkamera is elhelyezhető.
Az InO-Bot 58 000 Ft, míg a dokkoló 21 000 Ft körüli áron szerezhető be. (Adatok: iskolaellato.hu - 2019 év végi adatok)

Lego Boost készlet

A Lego® Boost a Lego® cégcsoport 2017-en megjelent és a 7 – 12 éves korosztálynak szánt robotépítő és programozó készlete. Megjelenését a fiatalabb korosztály megszólításán kívül talán az is indokolta, hogy a Lego® Mindstroms EV3 készlet – bár egyre több iskolában megtalálható – magas ára miatt nem terjed el a magáncélú, otthoni használatban.
A készlet 840 standard Lego elemet tartalmaz, szín- és távolságérzékelővel, beépített dőlésszenzorral és motorral. A készlethez tartozó útmutató alapján az elemekből öt különböző konstrukció – Vernie a robot, Frankie a macska, gitár, M.T.R 4 Marsjáró és egy miniatűr Lego modelleket építő "gyártósor" – építhető.
Az építést és a programozást iOS és Android eszközökre letölthető alkalmazás segíti. A feladatok kezdő szintről, lépésről – lépésre segítenek az építési és programozási készséget fejleszteni. A készletet egyéb Lego® szettel (például LEGO® City 60194 Sarkvidéki felderítő, LEGO® NINJAGO® 70652 Viharkeltő) kombinálva további lehetőségek nyílhatnak a játékra, tanulásra.

A Lego® Boost ára elég széles skálán mozog. Webshop-tól és időszaktól függően 42 000 Ft és 60 000 Ft közötti áron szerezhető be. (arukereso.hu - 2019 év végi adatok)

mBot

Az mBot a Makeblock cég Arduino alapú moduláris robotikai készlete. Az egyszerű használhatóság ellenére mind a kezdők, mind a tapasztaltabbak megtalálják a kihívást, szórakozást. A robot egy 2015-ös közösségi finanszírozású projekt keretében valósult meg. Az mBot nem csak az iskolában, hanem az interneten elérhető online kurzusok miatt könnyen használható otthon is.
A robot alapesetben modulokból épül fel, ezek összeszerelése nem igényel semmilyen elektronikai tudást. A kezdő csomag tartalmaz egy robot vázat, hozzá kerekeket és motort, ezen kívül még egy alaplapot, és két szenzort, egy ultrahangos távolságérzékelőt, és egy vonalkövető modult. A gyártótól számos kiegészítő modul, csomag is beszerezhető. Ezekkel a robotot további érzékelőkkel, beavatkozókkal láthatjuk el, hogy saját ötleteinket megvalósítsuk.

A megépített konstrukció programozására a különböző tudásszinteknek megfelelően többféle lehetőség áll rendelkezésre.
A legegyszerűbb alkalmazás egy távirányítóként használható applikáció. Ezzel a legkisebbeknek is van lehetősége vezérelni robotjukat.
Az igazi programozást egy grafikus felületen kezdhetjük el. Ez a felület a Scratch egy módosított változata, amiben helyet kaptak a robothoz kapcsolódó szenzorok, beavatkozókat használó blokkok is.
A haladóknak rendelkezésére áll egy klasszikus szöveges programozási nyelv is

Az Makeblock mBot v1.1 STEM Oktató Robot Kit 47 000 Ft körüli áron szerezhető be. (Adatok: iskolaellato.hu - 2019 év végi adatok)