Elsőre talán furcsának tűnik, hogy már a 6-9 éves korosztálynak (sőt fiatalabbaknak) fejlesztenek robotokat. Úgy gondolom, hogy a 21. században nem lehet elég korán elkezdeni a gyerekek digitális – és ezen belül a programozás – oktatását. A legfiatalabb korosztály számára számos eszközt fejlesztetek ki, amely alkalmas a különböző kompetenciák, többek között a matematikai, digitális, szociális kompetencia fejlesztésére. Emellett ezek az eszközök fejlesztik a problémamegoldó és a logikus-algoritmikus gondolkodást, a kreativitást, az együttműködési és a magasabb rendű gondolkodási készséget.
Ezeket az eszközöket összefoglaló néven padlórobotoknak nevezik. (A név egy kicsit talán megtévesztő, hiszen az összes többi robot is a padlón, talajon használható.) A különböző padlórobotok közös jellemzője, hogy a robot testén elhelyezett nyomógombokkal egyszerű irányok – előre, hátra, jobbra, balra – adhatóak meg (programozhatóak) a robotnak, amelyet az indító (enter) gomb megnyomása után a megadás sorrendjében végrehajt.

MIO a robot

Egy egyszerű, nem túl robosztus robot a Clementoni játékgyártó kínálatából, amely tökéletesen alkalmas arra, hogy kiderüljön, a gyermek érdeklődik-e annyira a robotika, a programozás iránt, hogy a család egy komolyabb és magasabb árú robotot is megvásároljon.
A robot a mellékelt füzet segítéségével könnyen összeszerelhető. Több cserélhető alkatrész, "kar" áll rendelkezésre arra, hogy a robotot különböző képességekkel lássuk el. Így rajzolhatunk vele vagy a mágneses karjával fémtárgyakat gyűjthetünk. Vezérlése a robot hátán található gombokkal történik, előre, hátra mozgást illetve jobb és bal irányú fordulást programozhatunk

MIO 10 000 Ft körüli áron számtalan webshopban illetve játékboltban beszerezhető. (arukereso.hu - 2019 év végi adatok)

Bee-Bot - robot méhecske

A robosztus konstrukciójú sárga robotméhecske a tetején található, nagy méretű, színes gombok segítségével programozható. Az irányító gombokkal legfeljebb 40 parancs (utasítás) adható (programozható), amelyek a Bee-Bot-ot előre, hátra, jobbra és balra mozgatják. A zöld GO gomb megnyomásával indul a robot és hajtja végre a megadott utasításokat.
A fordulások 90 fokosak, az egyes lépések 15 cm nagyságúak; a lépések közt rövid szünetet tarthat, a program végén hangot ad és villogtatja a szemét. A robot beépített akkumulátora USB-n keresztül tölthető. Egy feltöltéssel folyamatos használat esetén kb. 2 órát használható.

A robot és a hozzá készült gyakorló pályák számtalan webáruházból beszerezhetőek.
Darabára 32 - 33 000 Ft, a 6 Bee-Bot-ot és dokkolót (töltőt) tartalmazó csomag 184 - 185 000 Ft, a gyakorlópályák 5 000 Ft körüli összegért szerezhetőek be. (adatok: iskolaellato.hu - 2019 év végi adatok)

Blue-Bot

A Blue-Bot a Bee-Bot továbbfejlesztett változata. Az eszköz hátán található gombokkal ugyanúgy programozható mint a Bee-Bot, azonban a Bee-Bot 40 tárolható utasításával ellentétben itt már 200 utasítás tárolható. Az eszköz rendelkezik Bluetooth kapcsolattal, így számítógépről, tabletről vagy okostelefonról is irányítható az ingyenes letölthető alkalmazás segítségével. Az alkalmazásból összetettebb vezérlési feladatok például parancsismétlés is megvalósítható és az elkészített program elmenthető illetve visszatölthető.
A Blue-Bot 6 darabos, dokkolót is tartalmazó csomagja 281 000 Ft körüli áron szerezhető be. (Adatok: iskolaellato.hu - 2019 év végi adatok)

Lego® WeDO

A LEGO WeDo kifejezetten oktatási célra kifejlesztett eszköz, amelyek 7–11 éves korú gyerekeknek segíthetnek a STEM (science, technology, engineering and mathematics = tudomány, technológia, mérnöktudomány és matematika) területek készségfejlesztésében.

LEGO WeDo 1.0

A készlet 158 elemet tartalmaz, beleértve a speciális, programozható elemeket mint USB-s központi egység, motor, dőlésérzékelő, távolságérzékelő. A dőlésérzékelő 6 különböző állapotot képes érzékelni. Ezek a fel, le, adott irány, ezzel ellentétes irány, semmilyen elfordítás, bármilyen elfordítás. A távolságérzékelő 15 centiméteres távolságig érzékel.

LEGO WeDo 2.0

A készlet 202 elemet tartalmaz. A fő változás, hogy a WeDo 2.0 központi egysége nem USB-vel, hanem Bluetooth-szal csatlakozik a számítógéphez.

Programozása

A LEGO WeDo 1.0 és a LEGO WeDo 2.0 programozása a blokkalapú programozás elvén működik. A felhasználó a megfelelő elemek behúzásával és paraméterezésével hoz létre egy programot. A program vizuálisan segít a programozásban, így nem előfeltétel bármilyen programozási nyelv ismerete, elég ha a gyerek tud megfelelően gondolkodni.

A Lego® WeDo 2.0 alapcsomag ára 70 000 Ft. (H-Didakt Kft. árlista - 2019 év évi adatok)