Célunk az érdeklődés felkeltése a XXI. század egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata a robotika iránt annak érdekében, hogy minél többen megismerjék, megértsék és műveljék ezt az összetett szakmát. Fő területünk a hobbirobotok, azonban igyekszünk betekintést adni a robotika, az automatizálás „ipari” alkalmazásába is. Oldalaink folyamatosan bővülnek, látogasson vissza rendszeresen!

A robotika története 8. rész

2000–től  2010-ig

A PackBot az iRobot által gyártott katonai robot család. A katonai robotok egy részét Irakban és Afganisztánban használják. 2001. szeptember 11 után a Világkereskedelmi Központ romjainál kutatásra használtak iRobot által gyártott robotot. A PackBot technológia egy konstrukciója 2011-ben a sérült Fukushima atomerőműnél volt a mentőegységek segítségére.

A robotika története 7. rész

1990–től  2000-ig

1992-ben a Carnegie Mellon Egyetemen egy Dante I nevű sétáló robotot terveztek és építettek. A 8 lábú robot a lábak mozgatásával képes volt meredek lejtőn mozogni. Arra tervezték, hogy aktív vulkanikus kráterekbe jusson be, azokat felfedezze és adatokat gyűjtsön. A Dante projekt ambiciózus kísérlet volt. 10 hónap telt el az ötlettől a megvalósításig. A project csúcspontja egy expedíció volt egy aktív vulkánnál az Erebus-hegynél, az Antarktiszon.

A robotika története 5. rész

1970-től 1980-ig

1970-ben (egyes források szerint 1966-ban) a Stanford Egyetemen elkészítették a Stanford Cartot, amely egy autonóm, kezdetben fehér vonalat követni képes jármű volt. A 80-as évekig folytatott fejlesztések az önálló, környezetét felismerni – látni – képes Holdjáró kifejlesztése irányultak. Film egy vonalkövetési tesztről

A robotika története 6. rész

1980-tól 1990-ig

1981-ben Shigeo Hirose kifejlesztette a Titan II-öt. Ez a négylábú robot képes volt lépcsőn közlekedni.

Takeo Kanade japán komputertudós 1981-ben megalkotta az első "közvetlen hajtáskart". Ennél a konstrukciónál a kart mozgató motorok közvetlenül az ízületekbe kerültek beépítésre.

A robotika története 4. rész

1957-től 1969-ig

1957. október 4-én állították pályára a világ első műholdját a Szputnyik–1-et.

1959-ben John McCarthy és Marvin Minsky létrehozza az MIT (Massachusetts Institute of Technology) mesterséges intelligencia laboratóriumát. Itt mutatják be elsőként a számítógéppel vezérelt gyártást. A robot marógéppel minden résztvevő számára személyes emléktáblát készítettek.